محتوای درسی
هاورکرافت چیست ؟؟ بیشتر بشناسید
خلاصه :
این مطلبی که می خوانید در رابطه باها ورکرافت می باشدهواناو یا هاورکرافت نوعی شناور دریایی است که بر روی بالشتکی از هوای فشرده تکیه کرده و توانایی گذشتن از پهنههای گوناگون بر روی زمین و همچنین گذر از روی آب را دارد.
به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، هواناو یا هاورکرافت نوعی شناور دریایی است که بر روی بالشتکی از هوای فشرده تکیه دارد. هواناو توانایی گذشتن از پهنههای گوناگون بر روی زمین و همچنین گذر از روی آب را دارد.
هواناو، شناوری دومنظوره (آبی-خاکی) است که به روش هوابرد و با استقرار روی بالشتکی از هوای فشرده به آسانی و با نیروی رانش نسبتاً کمی روی سطوح آبی و خاکی حرکت میکند. هوای ورودی به هاورکرافت، از طریق پروانه به زیر سازه و بالشتکها منتقل و سبب خیزش یا بلند شدن وسیله از روی سطح و استقرار آن بر روی تودهای از هوای تحت فشار میشود. بدین ترتیب، در زمان حرکت، نیروی مقاوم شناوری تا حد قابل توجهی کاهش مییابد و هاورکرافت با استفاده از سامانه رانش و ملخ هوایی به حرکت درمیآید.
هواناو به سبب ویژگیهای خاص طراحی، دارای توانمندیهای ویژه ای در زمینههای مختلف است. از خصوصیات شاخص این شناورها میتوان به سـرعـت(هاورکرافتها) که بسیار بیشتر از کشتی است(چون آنها برای مقابله با فشار آب، هیچ نـیـرویـی را مـصـرف نمیکنند، بلکه تنها هوا را میشکافند) اشاره کرد؛ از دیگر خصوصیات آن نیز بـرتـری نـسـبـت بـه هـواپـیـمـا به دلیل قـابـلیـت حـمـل بـار آن اسـت. راحتی در طول حرکت نیز از نکات مهم هواناوها محسوب میشود، این شناورها مانند دیگر شناورهای دریایی دچار ضربات قوی امواج نشده و مشکلاتی مانند دریازدگی را برای مسافران ایجاد نمیکند که این ویژگی هنگام حمل نیروهای نظامی بسیار حائز اهمیت است.
کاربرد هواناو یا هاورکرافت
بهطور کلی کاربردهای هواناو به موارد زیر دستهبندی میشوند:
-انجام عملیات آمادی و پشتیبانی در رزم دریایی، بهویژه در مناطق باتلاقی، لجنزار، آبراههای ناشناخته، مناطق کم عمق و مردابهای پوشیده از گیاهان دریایی و نیزار
-انجام عملیات گشت ساحلی، مبارزه با قاچاقچیان و انجام عملیات تعقیب و گریز از نواحی کم عمق دریایی تا اغلب قسمتهای نوار ساحلی
-انجام عملیات هیدروگرافی و بسترشناسی دریا، مطالعات علمی در مناطق ساحلی و فلات قاره و ایجاد آزمایشگاه سیار جهت امور مطالعاتی
-انجام عملیات باربری و مسافربری به جزایر کوچکی که عملاً امکان ساخت اسکله و بندرگاه در آنها توجیه اقتصادی نداشته و فاقد چنین تأسیساتی هستند
-انجام عملیات امداد رسانی در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه, بهویژه سیل و آبگرفتگی, و کمک به مصدومان و مجروحان حادثه
-انجام عملیات زیستمحیطی، جمعآوری لکههای نفتی در امتداد ساحل و جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست در مناطق کمعمق
-انجام عملیات گشتی با سرعت زیاد و جابه جایی فرماندهان و خدمه شناورهای دریایی و پوشش دادن نیازمندیهای سازمان بنادر و کشتیرانی
-عملیات مینگذاری و مینروبی در سطح آبراههای بینالمللی و تنگههای پر تردد و ...
تاریخچه تولید هواناو توسط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
نخستین هواناو ایران به صورت آزمایشی در دوران دفاع مقدس ساخته و آزمایشهای میدانی آن در دریاچه مهارلو انجام گرفت که نتایج امیدوارکنندهای در پی داشت و بدین ترتیب نخستین هواناو ایران در پژوهشکده اثرسطحی فارس طراحی و با نام یونس ۱۰ به بهرهبرداری رسید و از آن روز به بعد روند تحقیق و توسعه در خصوص هواناوها به خاطر تحریمها و فشارها نهتنها متوقف نشد، بلکه ادامه هم پیدا کرد و امروز دو هواناو پیشرفته و قدرتمند ایرانی با نامهای هواناو یونس ۲۲ و هواناو تندر در حال خدمت در ناوگان دریایی نیروی دریایی ارتش و سپاه مشغول خدمت هستند. در این گزارش به بیان مشخصات این دو هواناو کاربردی و پیشرفته اشاره شده که در ادامه میخوانید.
هواناو یونس
تمامی قسمتها هواناو یونس از کوچکترین قسمت تا تمهیدات افزایش سرعت و افزایش میزان باربری بومی بوده و همین موضوع باعث شده تا در عین پیشرفتگی، کمترین هزینه برای تولید این هواناو صرف شود که نوعی کمک به اقتصاد کشور است. هواناو یونس برای حرکت از موتور دیزلی خاصی به نام دوتیس هوا خنک بهره میبرد که این موضوع باعث شده تا هزینه کمتری برای تأمین سوخت این شناور صرف شود، در حالیکه برای سایر هواناوها از موتور GP۴ استفاده میشود که هزینه سنگینی برای نگهداری ایجاد میکند.
از طرف دیگر در ساخت یونس از ماده کامپوزیت استفاده شده که ماندگاری، طول عمر و استحکام این شناور را افزایش داده و در کنار این موضوع، باعث شده تا یونس ایرانی وزن خیلی کمی داشته و بسیار سبک باشد و در انجام مأموریتها با سرعت بالایی عمل کند. نکته جالب این است که متخصصان ایرانی از مادهای در ساخت هواناو ایرانی استفاده کردهاند که در ساخت بالگرد و هواپیما استفاده میشود.
گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، هاورکرافت یا هواناو ها یکی از جالب ترین تجهیزات نظامی در دنیای امروز به حساب می آیند که قادر هستند تجهیزات و نفرات مورد نظر را نه فقط بر روی آب و حتی روی مناطق ساحلی حمل کنند. برای کشوری مثل ایران با توجه به داشتن خطوط ساحلی بسیار طولانی و و فرورفتگی های بسیار زیاد در طول ساحلی خود که مناطق آبی کم عمق زیادی را شامل می شود داشتن ناوگانی از هواناواها بسیار ضروری جلوه کرده و می کند.در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دو نوع هاواناو به خدمت نیروی دریایی ایران وارد شدند. مدلهای SR.N6 و BH.7 دو مدل هواناو ساخت کشور انگلستان بودند که به ایران وارد شده و به نوعی ستون فقرات یگان هواناو نیروی دریایی ایران تشکیل دادند. در سالهای جنگ تحمیلی این یگان تلاش های بسیار زیادی را انجام داده و خصوصاً در زمان محاصره آبادان نقش هاورکرافتها در زمینه رساندن آذوقه و نفرات به این شهر و حفظ توان مدافعین بسیار مهم و حیاتی بود.
بیشتر بخوانیم:
نیروهای مسلح باز هم وارد یک باشگاه خاص و جدید شدند
همچنان هم با تلاش های خستگی ناپذیر پرسنل نداجا هواناوهای نیروی دریایی ارتش در خدمت هستند و البته توانایی های جدیدی نیز به آنها اضافه شده است که حاکی از اشراف و دقت متخصصان صنایع دفاعی در استفاده مناسب از توانایی ها و رفع نیازهای جدید نیروهای مسلح دارد.
شناور تندر؛ یک تلاش ایرانی برای ساخت هواناو
حدود ۶ سال پیش هواناو تندر توسط صنایع دفاعی کشور ما ساخته شد که در حقیقت یک کپی از روی مدل SR.N6 بود. هواناو تندر علاوه بر توانایی حمل نیرو به راکت انداز و موشک کروز نیز مسلح شده بود. فراموش نکنیم ماموریت اصلی یک هواناو، حمل نقل واحدهای تفنگ دار دریایی در جریان یک تهاجم آبی- خاکی است.
حال تصور کنید که تندر ایرانی با ظرفیت حمل چیزی در حدود ۶۰ نفر به تخلیه آنها در ساحل دشمن اقدام کند. در صورت رو به رو شدن با آتش بار دشمن در فاصله نزدیک، مسلم است که نیروهای تفنگدار که به تازگی به ساحل رسیده اند توان مقابله آنچنانی با این تهدید را ندارد و ممکن است به احتمال زیاد از بین رفته و یا تلفات سنگینی را متحمل شوند.
به همین علت میتوان با استفاده از راکت اندازها، آتش پشتیبانی خوبی را به صورت مستقل و بی نیاز هر واحد دیگری برای یگان های عملیاتی به وجود آورد. موشک کروز ضد کشتی نصب شده روی این شناور نیز می تواند با توجه به شرایط و توانایی خاص حرکتی هاورکرافت ها یک سلاح برای غافلگیری دشمنان باشند.
استفاده از خاصیت هواناو مسلح در نروژ و روسیه
در دو کشور نروژ و روسیه شاهد استفاده از شناورهایی هستیم که اگرچه جزو گونه های نظامی هستند ولی در حقیقت از خاصیت هاورکرافت ها برای حرکت در آب های کم عمق استفاده میکنند. شناورهای موشک انداز روسی کلاس Bora از دهه ۱۹۹۰ میلادی وارد خدمت نیروی دریایی روسیه شده و هم اکنون نیز ۲ فروند از آنها در خدمت ناوگان دریای سیاه این کشور هستند. این شناورها دارای ۸ تیر موشک ضد کشتی موسکیت یا به نقل از ناتو "سان برن" هستند که از جمله موشک های فرا صوت ساخت شوروی سابق در نقش ضد کشتی محسوب می شوند.
وزن این شناورها در حدود هزار تن است و به لطف طراحی خاص می توانند به سرعت نهایی ۱۱۰ کیلومتر نیز رسیده و در کم عمق ترین مناطق آبی نیز حرکت کرده و به اجرای ماموریت بپردازند.
نروژ دیگر کشوری است که استفاده از شناورهایی با فناوری اثر سطحی را در نقش نظامی بسیار جدی گرفته است. شناورهای کلاس Skjold ساخت نروژ با وزن نهایی ۲۷۴ تن به منظور دفاع ساحلی طراحی و ساخته شده است. این شناور با استفاده از خصایص پنهانکاری طراحی شده؛ با توجه به این مسئله که خطوط ساحلی کشور نروژ بسیار طولانی بوده و در بسیار از نقاط شامل فرو رفتگیها و مناطق کم عمق است، نیروی دریایی این کشور به شناوری نیاز داشت که بتواند نیاز به حرکت در این مناطق را حل کند.
کف این شناور به مانند هاورکرافت ها طراحی شده و توان حرکت در آب های بسیار کم عمق نیز برای آن ایجاد شده است. این شناور دارای سرعت نهایی ۱۱۱ کیلومتر بر ساعت بوده و می تواند تا ۸ تیر موشک کروز ضد کشتی NSM با برد ۱۸۵ کیلومتر را با خود حمل کند. موشک های دوش پرتاب میسترال و توپ ۷۶ میلی متری از دیگر تسلیحات نصب شده بر روی این شناور هستند.
فراموش نکنید که موشک های کروز سری NSM قابلیت حمله به اهداف زمینی را نیز دارند و این توانایی در کنار قابلیت این شناورها برای نزدیک شدن در حد بسیار بالا به ساحل می تواند یک امتیاز بسیار بزرگ برای آنها باشد.
BH.7 های نداجا نیز مسلح شدند
در جریان رزمایش جدید نیروی دریایی ارتش که در آبهای دریای عمان در حال برگزاری است شاهد شلیک موشک کروز ضد کشتی از هاورکرافت های سری BH.7 نداجا بودیم. در حقیقت این حرکت (یعنی مسلح کردن هواناوهای ترابری به موشک) اقدامی[۱۰/۱۷، ۲۳:۳۸] زندایی: زمان جنگ از برای رد شدن از زمین باتلاقی و آبی ازش استفاده می کردن اون موقع ما خیلی گرون با واسطه از خارجی ها خیدیم (هاورکرافت را )اما الان توان ساخت پیشرفته ترین ها را داریم
تِرمه
۳ سال پیش
درسا قیدر
۳ سال پیش
خواهش میکنم
ندا نقی پور
۳ سال پیش
ولی کاش آزمایش و فیلم داشت